Mycket varmt välkommen till Pitefolk 2024! En världsmusikfestival för alla där kulturer blandas och spirar i en stor musikalisk gemenskap.
Biljetter
Du kan köpa biljetter från Piteå Turistcenter eller boka din biljett via ticketmaster.se
Köp biljetter härAllspel och dans
Spela och dansa tillsammans och upplev folkmusikens magi.
Här kan du ladda ned noterna till allspelslåtarnaWorkshop
Lär dig folkdanser som du kan dansa vid festivalens konserter eller delta i en musikworkshop med några av artisterna. Spela tillsammans och fyll på med inspiration.
Läs mer om workshopprogrammet härSamisk streetfood
Kliv in i mattältet och ta en souvas direkt från muurikkan. Kan ätas vid eldstaden under bar himmel. Mattältet är öppen fredag kl 18.30-24.00 och lördag kl 16.00-24.00.
Festivalpub
Vi förvandlar vår salong till en festivalpub med enkel mat, fulla rättigheter och lite jam. Puben är öppen fredag kl 20.00-24.00 och lördag kl 16.00-24.00.
Svante Lindquist
Årets invigningstalare är Svante Lindqvist, och för många norrbottningar räcker det med att säga namnet utan vidare presentation.
Han är kanske mest känd som en av musikerna i oerhört populära musikgruppen JP Nyströms orkester från Malmberget, där han spelar fiol och sjunger, men han har en betydligt större palett än så att måla ifrån; dramatiker, författare, poet, entertainer, radiopratare, och en del annat.
Svante är uppvuxen på Tingvallsgatan i Malmberget, en ort som snart inte finns, och som han skrivit om i bokform i “Vickes värld”, och “Än kan man köpa en Portello på Sporthallsfiket”.
Vi är stolta och glada över att ha Svante som invigningstalare.
Foto: Stellan Backman
FREDAG 19.00 I AULAN
Emilia Amper och Nadin Al Khalidi
Emilia Amper och Nadin Al Khalidi möts i en kraftfull musikalisk fusion där de förenar svensk och arabisk folk- och världsmusik i en intim och känslosam kontext.
FREDAG 20.00 I AULAN
Emilia Amper är en av Sveriges mest framgångsrika folkmusiker, med både svensk och amerikansk Grammynominering, norska Spellemannsprisen, världsmästartitel i nyckelharpa och Zornmärket i silver (riksspelman) med flera priser i bagaget. Med djup kunskap och med kärlek till traditioner utforskar Emilia Amper nyckelharpans möjligheter i musik som rör sig fritt över genregränserna.
Nadin Al Khalidi föddes i Bagdad och växte upp både där och i Kairo. Nadins röst, musik och arabiska sångtexter är kända med gruppen Tarabband som har en stor publik både i Sverige, Mellanöstern och Nordafrika. Under snart 18 år har Nadin turnerat med Tarabband och sina andra musik- och teaterprojekt där hennes röst, musik och berättarkonst ramar in mänskliga berättelser som hon skickligt förmedlar på scenen.
3GON
Gruppen 3gon eller om man så vill, tre egon, består av musikerna Egon Fredriksson (sång, gitarr), Dan Engman (elbas, mandolin) och Kasper Pelli (klaviatur).
Repertoaren består av folkvisor från Tornedalen och en del nykomponerat material. Inspirationen till sångerna, musiken och berättandet är hämtade från ”meänmaa”, den del av vårt land som utgör gränstrakten mellan Sverige och Finland.
3gon kommer att bjuda på humppa på svenska och samba på meänkieli.
FREDAG 21.00 I FOAJÉN
Simon Issát Marainen
Simon Issát Marainen är känd som en av de största samtida traditionella jojkarna i Sápmi. Hans uttryck är djupt rotat och kompromisslöst samiskt. Han sägs kunna röra sig obehindrat mellan västerländska toner och tusenårig tradition och beskrivs som en bred och djup röstkonstnär.
I våras utsågs han till en av årets kulturpristagare av Rosenströms stiftelse för norrländskt kulturstöd.
Med sig på scen har han:
Axel Andersson Utsi - Klaviatur och sträng
Markus Larsson - Trummor
Torbjörn Ömalm - Sträng
FREDAG 22.00 I AULAN
I fäälan feat Dhamal World Collective
I fäälan består av Mats Granfors fiol, Kenneth Nordman fiol och Tom Forsman gitarr, och har sina rötter i den Sydösterbottniska folkmusiktraditionen. Gruppen skriver också ny musik med traditionella influenser. Den traditionella musik de också spelar bygger på musik från 1700-talet, som polskor och menuetter.
Charlotta Kerbs (Finland) och Sanjay Khan (Indien), alias Dhamal World Collective, kombinerar sina egna kulturer i en fascinerande och färgstark värld. Charlotta Kerbs är en multigenresångerska och låtskrivare från Österbotten, Finland, som reser med musik över hela Europa, Västafrika, USA och Indien. Sanjay Khan är en sjunde generationens musiker från Jaipur, Indien, som för indisk klassisk och sufimusik till hjärtan över hela världen.
Denna akt presenteras i samarbete med Arctic Pulse.
LÖRDAG 19.00 I AULAN
Ian Carr & Niklas Roswall
Ian Carr och Niklas Roswall startade sitt samarbete år 2003 med albumet Step on it. De har fortsatt utforska samspelet mellan gitarr och nyckelharpa, både i egna och i traditionella låtar. Även om formatet är litet skapar de ett stort och alldeles eget sound.
Gitarristen Ian Carr kommer från Penrith i norra England och är en av de mest aktiva och välkända gitarristerna på den engelska folkscenen. Ian flyttade till Sverige 2001 och har spelat i bland annat The Kathryn Tickell Band, Sanden-Nygårds-Carr och Timber. Han arbetar ofta med flera välkända brittiska artister, till exempel Kris Drever, Heidi Talbot, Kate Rusby och Eddi Reader.
Nyckelharpspelaren Niklas Roswall från Kverrestad i Skåne är både riksspelman och världsmästare på sitt instrument. Genom åren har han bland annat spelat i Nyckelharporkestern, Ranarim, Ralsgård & Tullberg kvartett och Ulrika Bodén med vänner. Duospel ligger honom varmt om hjärtat. Niklas är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och arbetar som frilansande folkmusiker.
LÖRDAG 20.00 I FOAJÉN
Bengan Janson & Malin Foxdal
Möt två traditionsbärare i en intim, avskalad konsert där rösterna och berättandet får ta plats. Innerligt, varmt och humoristiskt blir det när dessa artister blandar folkmusik, jazz och visa med ett stort mått av improvisation och lekfullhet.
Att placera in den glade spelmannen Bengan Janson i ett fack låter sig inte göras. Med hänsynslös lust ger han sig in i jazzens, visans, folkmusikens och musik-komikens värld. Allt är spelbart. Genom en nära publikkontakt och en osedvanlig musikalisk begåvning hanterar han både tangenter och publik på ett märkvärdigt lättsamt och begåvat sätt.
Malin Foxdal har under sina 20 år som artist rört sig mellan folkmusik, visa, jazz och musikteater. En gränslös sångerska, som med sin starka scennärvaro och personliga uttryck trollbundit publik i hela landet såväl som Europa, USA och Asien.
Foto: Per Eriksson
LÖRDAG 21.00 I AULAN
Dimitri Keiski och Jani Ruuskanen
Dimitri Keiski är stolt över sina finskromska rötter och är tacksam över att han inte ärvt bitterhet eller skygghet av sina förfäder, trots deras svårigheter.
Dimitri Keiski blev vald till “Sveriges bästa röst” i TV3:s True talent år 2011. Han spelar klassisk rock, handplockad från 60- och 70-talet blandad med eget material. Han har släppt ett flertal album under åren och har bland mycket annat haft huvudrollen som Freddie Mercury i Queenmusikalen "Champions" i Finland.
I många musiksammanhang har Jani Ruuskanen gått under artistnamnet "DjangoTangoo". Detta för att Django Reinhardts ösiga musik samt de äldre finska tangobitarna har influerat spelstilen. Både Motörhead och Jeff Beck är källor till inspiration. Sammanhang där Jani figurerar är till exempel Evighetens Orkester och Jani Kaunis & The Puukot.
För 10-15 år sen hamnade Jani på ett gig där också Dimitri var inblandad. De kände igen varann och kom på att de hade träffats som barn. Nu återupptar de kontakten igen för en kväll på Pitefolk världsmusikfestival.
Janis foto: Andreas Fernandez
LÖRDAG 22.00 I FOAJÉN
Framnäsfolk
Årets klass i Framnäs Folk- och världsmusik presenterar Virrbloss! Med en färgsprakande och mångfaldig repertoar från alla håll och kanter levererar ensemblen tidlösa hits.
Sex personer stark fyller denna instrumentmüsli mixerbordets alla kanaler. Kom för dans, energi, skratt och känsloyttringar av alla dess slag.
Agnes Nilsson - Sång, bas
Elsa Vestin Åkerlind - Klarinett, sång, bus
Emily Adestedt - Sång, folkharpa, gitarr
Matilda Cowley - Gitarr, sång
Teodor Ståhl - Slagverk, dragspel, sång
Will Markgren - Fiol, nyckelharpa, sång
Arrangörer
Framnäs folkhögskola, Pitebygdens musikförbund
Sponsorer
Arctic Pulse, Interreg Aurora, Sparbanken Nord, Kulturrådet, Region Norrbotten, Helge Ax:sons Johnsons stiftelse, Norrbottensmusiken
Samarbetspartner: Piteå Sameförening, Folkdanslaget Kadrell’n, Folkdansringen Övre Norrland, Norrbottens Spelmansförbund