Folk- & vismusik
I kursen Folk- och vismusik ägnar du dig åt dina egna och andras låtar och visor. Välkommen till en kurs där musiken får utvecklas. Du kan fortfarande söka till kursen med digitalt antagningsprov.
folk- & vismusik
Drömmer du om att spela egna låtar och visor är Folk- och vismusik en plats där du kan utvecklas. Här kan du fokusera på ditt eget musicerande och din musikaliska berättarröst. Vi tycker det är viktigt att din kreativitet och musikalitet får gott om plats.
I den här nya kursen studerar du ett eller två år på plats på Framnäs. Kursen går på heltid. Att skriva egen musik i visstil blir ditt huvudfokus. Du stärker ditt låtskrivande och lägger tid på vistolkning och uttryck, låttexter och musikproduktion.
Under kursen får du mycket speltid och du utvecklar din egen och andras musik i olika konstellationer. Alla kursdeltagare kommer med sin egen bakgrund och sina kunskaper. Det blir resurser i vårt arbete med musiken. Tillsammans med dina klasskamrater utforskar du olika vistraditioner, allt för att inspirera ditt eget musikskapande.
I kursen ingår också individuella instrumentlektioner. Folk- och vismusik har egna lokaler för repetitioner och lektioner och det finns gott om övningsrum. Vi gör flera konserter varje termin i många olika sammanhang. Genom att delta vid festivaler träffar vi och nätverkar med många grupper. Både professionella musiker och andra som också pluggar folkmusik.
Framnäs har en tradition att arrangera musikfestivalen Pitefolk varje höst. Den lockar både svenska och internationella musiker och innebär många speltillfällen och tillfällen för workshops.
INNEHÅLL I KURSEN
- Huvudinstrument
- Låtskrivande
- Textanalys
- Arrangering och komposition
- Samspel/ensemble
- Repertoarkännedom
- Inspelning/musikproduktion
- Vistolkning
- Branschkunskap
LÄRARE
Peter Fredriksson – Kursansvar, huvudinstrument, repertoarkännedom, låtskrivning, vistolkning
Emma Björling – sång, ensemble, arrangering
Samuel Lundström – fiol
Lukas Backeström – gitarr, bas.
GÄSTLÄRARE
De senaste åren har vi gästats av Olle Linder, Esbjörn Hazelius, Johan Hedin, Fredrik Hangasjärvi, Nordic, Simon Marainen, Hoven Droven, Jonas Knutsson, Lena Willemark, Quilty, Sofia Karlsson, Fränder, Roger Tallroth, Ale Möller, Ahlberg Ek Roswall, Göran Månsson, Jaerv, Gilles Apap (FR), WAO
KOSTNAD OCH CSN
Du betalar en serviceavgift och en läromedelsavgift. Undervisningen är kostnadsfri. Läs mer om avgifterna under Info – Kursdeltagare – Kurskostnader, här på vår hemsida.
Kurserna berättigar till CSN-medel. Läs mer om CSN under Info – Kursdeltagare – Studieekonomi.
ANSÖKAN & ANTAGNINGSPROV
Nu kan du bara göra en digital ansökan. Informationen i nästa stycke gäller de som sökt före den 24 mars. Du som söker senare kan hoppa till rubriken SÖK DIGITALT.
SÖK PÅ PLATS
Så här går spel-/sångprovet på plats till:
Förbered två låtar i folk- eller visstil som du framför inför ett par av våra lärare. Låtarna får gärna vara skrivna av dig själv.
Den totala provtiden för spel/sångprovet är 20 minuter per sökande och består av följande moment:
- Dina två visor/låtar som du behärskar väl
- En kort intervju
- Praktiskt gehörsprov.
SÖK DIGITALT
Du som söker efter 24 mars gör en ansökan här via hemsidan, och mejlar in en videoinspelning.
Gör såhär:
- Spela in två låtar i folk- eller visstil som du framför framför kameran. Låtarna får gärna vara skrivna av dig själv.
- Skicka in din inspelning till oss via mejl. Märk filen och e-postmeddelandet med ditt namn och vilken eller vilka kurser du söker och skicka den till ansokan@framnas.nu.
Vi gör en första uttagning. Om du går vidare från den kommer vi att kontakta dig för en intervju.
ANTAGNINGSBESKED
Du som sökt senast 30 mars får antagningsbesked via Schoolsoft senast den 22 april. Skulle du få en reservplats så kommer det att synas i Schoolsoft.
VILL DU VETA MER?
Har du frågor om kursen, din ansökan eller skolan? Maila dina funderingar till info@framnas.nu, vi svarar gärna på dina frågor!
Välkommen till en härlig tid på Framnäs!
Sök till Folk- & vismusik
Kursen är öppen för ansökan
Till ansökan